فهرست مطالب

دانش پیشگیری و مدیریت بحران - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 45، پاییز 1401)

فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 45، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی دسترنج*، صمد شادفر صفحات 253-268
    زمینه و هدف

    پهنه بندی حساسیت وقوع زمین لغزش با استفاده از روش های مختلف، یکی از راه کارهای مدیریت زمین لغزش است. هدف از این پژوهش، ارزیابی حساسیت وقوع زمین لغزش در حوضه آبخیز بار نیشابور در استان خراسان رضوی با استفاده از الگوریتم ماشین بردار پشتیبان (SVM) است.

    روش

    ابتدا از طریق بازدیدهای میدانی و تصاویر ماهواره ای Google Earth، لایه زمین لغزش های منطقه که توسط اداره کل منابع طبیعی تهیه شده بود، اصلاح گردید. در نهایت 73 مورد زمین لغزش شناسایی و لایه مربوط (به صورت نقطه ای) به این زمین لغزش ها در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) تهیه شد. از این تعداد زمین لغزش،70 درصد به منظور آموزش مدل و 30 درصد باقیمانده به منظور اعتبارسنجی مدل سازی مورد استفاده قرار گرفت. در ادامه با توجه به مرور منابع گسترده و نظرات کارشناسی 16 عامل موثر بر وقوع زمین لغزش در منطقه مورد مطالعه شناسایی و لایه های مربوط به این پارامترها تهیه گردید. سپس با استفاده از الگوریتم SVM در محیط نرم افزار ModEco، نقشه حساسیت زمین تهیه شد و در نهایت، این نقشه به پنج کلاس با حساسیت خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم تقسیم گردید. در پایان، عملکرد این الگوریتم با استفاده از منحنی ROC مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها:

     بر اساس نتایج به دست آمده، سطح زیر نمودار (AUC) با استفاده از داده های آموزشی،87/0 و با استفاده از داده های صحت سنجی، 85/0 به دست آمد. لذا الگوریتم SVM عملکرد خیلی خوبی جهت ارزیابی حساسیت زمین لغزش در منطقه مورد مطالعه دارد. همچنین ارزیابی مدل بر اساس شاخص کاپا نشان داد که شاخص های طول شیب (LS) و شیب بیشترین تاثیر را در ناپایداری دامنه ها در این منطقه دارند. نتایج پهنه بندی حساسیت نیز نشان داد که 6/27 درصد از اراضی منطقه که عمدتا در غرب و شمال غرب حوضه واقع شدند در کلاس با حساسیت زیاد و خیلی زیاد قرار گرفتند.

    نتیجه گیری:

     نتایج به دست آمده در مرحله آموزش مدل و هم در مرحله اعتبارسنجی بیانگر این مطلب است که الگوریتم SVM، از نظر صحت و اعتبار مدل سازی مورد تایید میباشد. در نتیجه، نقشه حساسیت زمین لغزش به دست آمده در منطقه مورد مطالعه به عنوان سنگ بنای تحقیقات زمین لغزش در مواقع بحرانی، برنامه ریزی کاربری اراضی، کاهش خسارات و خطرات زمین لغزش می تواند به عنوان یک ابزار مدیریتی مورد استفاده قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، شاخص کاپا، الگوریتم SVM، نمودار ROC
  • حسین شیخی، اسماعیل حسن پور*، سراج الدین محبی، مهدی باقری صفحات 269-288
    زمینه و هدف

    کاهش پیامدهای مخاطرات طبیعی در سطح جامعه مستلزم توسعه مسیولیت پذیری اجتماعی جهت پیشگیری از ایجاد خطر بلایای جدید می باشد. بنابراین هدف این پژوهش، ابتدا شناسایی شاخص های مسیولیت پذیری اجتماعی در مدیریت کاهش مخاطرات طبیعی و سپس تعیین اولویت های اقدام، با رویکرد ساختاری تفسیری است.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی - پیمایشی و از نظر هدف کاربردی است. داده های تحقیق به صورت میدانی و به شیوه آمیخته (کیفی و کمی) جمع آوری شد. جامعه آماری در بخش کیفی، شامل کلیه صاحب نظران و متخصصان مدیریت بحران بودند که 18 نفر از آن ها به صورت غیرتصادفی و هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی، شامل مدیران و کارشناسان سازمان مدیریت بحران و ادارات کل بحران استان ها (297 نفر) و مدیران و کارشناسان ملی و استانی سازمان ها و نهادهای همکار و عضو شورای عالی مدیریت بحران (361 نفر) و در مجموع، برابر با 658 نفر بودند که براساس جدول کرجسی و مورگان و با استفاده از فرمول کوکران و نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 248 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته 39 سیوالی شامل شاخص های مسیولیت پذیری اجتماعی در مدیریت کاهش مخاطرات طبیعی و فرم خودتعاملی ساختاری بود. روایی محتوایی پرسشنامه توسط 10 نفر از اساتید مدیریت دانشگاه و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ تایید شد (83/0=α). برای سطح بندی عوامل از تکنیک مدلسازی ساختاری تفسیری استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که 39 شاخص در قالب 17 مولفه در مسیولیت پذیری اجتماعی در مدیریت کاهش مخاطرات طبیعی وجود دارد و مولفه ها در هفت سطح قرار گرفتند. فرهنگ سازمانی، ادراک محیطی و ساختار سازمانی در سطح اول و حمایت مدیران ارشد و باور اخلاقی در پایین ترین سطح قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده موید این است که حمایت های سازمانی و اقتصادی و نیز ارتقاء باور اخلاقی موجب هموار شدن دستیابی به دیگر مولفه ها و توسعه مسیولیت پذیری اجتماعی در مدیریت کاهش مخاطرات طبیعی خواهد شد.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، سانحه، بحران، اضطرار، محیط کلان، عوامل فردی، عوامل سازمانی، مدیریت بحران
  • فاطمه خیلدار، پروانه سموئی* صفحات 289-299
    زمینه و هدف

    امروزه با توجه به افزایش جمعیت و تغییرات آب وهوایی، احتمال وقوع سوانح طبیعی مانند سیل و زلزله رو به افزایش است. لذا لزوم برنامه ریزی مناسب برای کاهش تلفات جانی و مالی، بیش از پیش احساس می شود. مکان یابی اردوگاه ها و مراکز خدمات درمانی یکی از اقداماتی است که باید برای مقابله با شرایط وقوع سانحه لحاظ نمود. در این تحقیق، موضوع مکان یابی اردوگاه ها و مراکز خدمات درمانی بررسی شده است. با توجه به پیشینه تاریخی شهر رودبار در وقوع زلزله بزرگ و موقعیت مکانی این شهر روی گسل فعال رودبار، این شهر برای مطالعه موردی انتخاب شده است.

    روش

    مکان ها و معیارهای مناسبی برای احداث اردوگاه ها و مراکز خدمات درمانی محله ها و مناطق اطراف شهر رودبار در نظر گرفته شدند. برای انتخاب مکان های کاندید، از پژوهش های پیشین  و نظر کارشناسان مرکز تحقیقات و تاب آوری در حوادث و بلایای هلال احمر بهره گرفته شد. علاوه بر این، برای رتبه بندی گزینه ها از روش ترکیبی سازشی که از روش های جدید تصمیم گیری چندمعیاره است، استفاده شده است.

    یافته ها:

     پس از تعیین معیارها و مکان های کاندید برای احداث مراکز خدمات درمانی و اردوگاه ها، مکان های مناسب اولویت بندی شدند. بدین شکل که ابتدا در فاز اول با توجه به جمعیت شهر رودبار، 5 نقطه برای مراکز خدمات درمانی انتخاب شدند و سپس در فاز دوم سایر نقاط برای احداث اردوگاه ها و با توجه به معیارهای مناسب یک اردوگاه، مورد اولویت بندی مجدد قرار گرفتند. نتایج نشان می داد از بین نقاط کاندید، برخی از مدارس و محوطه باز برخی بیمارستان ها (جهت احداث بیمارستان صحرایی) نقاط مناسب تری برای احداث مراکز خدمات درمانی هستند، در حالی که برای احداث اردوگاه ها برخی از مدارس و مساجد نقاط مناسب تری هستند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج حاصل از رتبه بندی نشان می دهند که معیارهای عدم قرارگیری روی گسل، وجود زیرساخت مناسب و فاصله از نقاط آسیب دیده، معیارهای مهمی برای انتخاب مرکز خدمات درمانی هستند. در حالی که معیارهای عدم قرارگیری روی گسل، وجود زیرساخت مناسب و فاصله از مراکز خدمات درمانی معیارهای لازم برای احداث اردوگاه می باشند.

    کلیدواژگان: مکان یابی، اردوگاه ها، مراکز خدمات درمانی، زلزله، راه حل ترکیبی سازشی
  • ضحی زهرایی، امیرعباس فاطمی* صفحات 300-323
    زمینه و هدف

    هدف اصلی این پژوهش یافتن طرحی است که در مواقع اسکان موقت بتواند بیشترین کارآیی را ضمن استفاده از مصالح بازیافتی با داشتن عمر بالا و وزن کم برای سانحه دیدگان داشته باشد. در عین حال کمترین آسیب را به محیط زیست وارد کند و  بسته بندی و حمل آن آسان باشد؛ همچنین سریع النصب و اقتصادی نیز باشد.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر ماهیت از نوع کاربردی و به لحاظ روش اجرا، توصیفی و تحلیلی محسوب می شود که بنابر ضرورت پژوهش، ترکیبی از بررسی ادبیات فنی اعم از کتاب، رساله و مقالات، جستجوهای اینترنتی، انجام مصاحبه با خبرگان و سانحه دیدگان گذشته، دریافت داده های موجود و گزارش بازدیدهای میدانی پیشین می باشد. ضمن مطالعه شاخص ها و معیارهای موجود و بررسی نمونه های سرپناه های پیش ساخته و تجارب گذشته، سعی بر ارایه طرحی کارآمد منطبق با اهداف تعیین شده، بوده است.

    یافته ها

    از مهمترین چالش ها پس از وقوع سوانح، طراحی الگوی مناسب سرپناه موقت در دوره سامان دهی می باشد. تاکنون الگوهای متعدد سرپناه اضطراری و موقت طراحی شده است و در اختیار سانحه دیدگان قرارگرفته است، لیکن در اکثر موارد این سازه ها با نیازهای کاربران مطابقت نداشته اند و برخی نیز مقاومت لازم در برابر شرایط متغیر جوی را ندارند. در بسیاری موارد دیده شده است که سانحه دیدگان، خانه های ساخته شده را رها و مجددا خانه ای با مصالح بومی متناسب با شیوه زندگی شان برای خود بنا  کرده اند. به رغم تمام ابتکارات در مقوله اسکان موقت، در برخی موارد، پیشرفت انجام شده در اجرا و بهره برداری اندک می باشد. بنابراین ارایه طرحی کارامد با در نظر گرفتن معیارهای طراحی اسکان موقت و توجه به نیاز سانحه دیدگان، امری ضروری است که در این مطالعه سعی بر آن بوده است.

    نتیجه گیری

    پیش ساخته سازی طرح پیشنهادی به دلیل سرعت بالا، خطای کمتر و عدم نیاز به نیروی کار ماهر و متخصص می تواند در مدیریت بحران موثر باشد. مشارکت سانحه دیدگان در ساخت، تاثیر بسیاری در بازتوانی روحی آن ها دارد. طرح  پیشنهادی در قالب بسته هایی کم حجم، قابلیت تولید و انبار پیش از بحران را دارد. استفاده از مصالح سبک با دوام بالا به دلیل نامشخص بودن اتمام دوره اسکان موقت مهم می باشد. هزینه پایین، ظاهر متفاوت نسبت به کانکس، قابلیت استفاده از انرژی های پایدار و قابل استفاده بودن در پیش (اسکان اضطراری) و پس (دایم) از مرحله اسکان موقت از مزایای این طرح محسوب می شود.

    کلیدواژگان: سرپناه موقت، دوست دار محیط زیست، مدولارسازی، مصالح سبک و قابل بازیافت
  • رسول افسری*، حمید فروزان، محمدسینا شهسواری صفحات 324-346
    زمینه و هدف

    ایمنی و امنیت در برابر تهدیدات از ابتدایی ترین اصول جهت دستیابی به استانداردهای مطلوب آسایش شهری است و اصولا توجه به دفاع غیرعامل شهرها در مقابل تهدیدات خارجی موضوعی است که از آغاز شکل گیری شهرها همواره مورد توجه بوده است. لذا هدف از تحقیق حاضر، ارایه راهبردهای مدیریتی جهت کاهش آسیب پذیری موجود و مدیریت شهر در زمان بحران با رویکرد پدافند غیر عامل می باشد.

    روش

    روش مورد استفاده در این تحقیق بر اساس هدف، کاربردی و بر حسب روش و ماهیت، کمی است. در این پژوهش ابتدا آسیب پذیری هر دارایی در برابر تهدیدات کالبدی و غیر کالبدی مشخص می شود و با استفاده از نتایج به دست آمده، شاخص کل آسیب پذیری نیز تعیین می شود و پراکنش فضایی آن در هر سه دسته مورد تحلیل قرار می گیرد. در مرحله بعد با استفاده از ماتریس عوامل داخلی و خارجی راهبردهای مدیریتی تعیین و اولویت بندی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد راهبردهای تدافعی بهترین راهبردهای ممکن برای شهر بجنورد به حساب می آیند. بر مبنای نتایج، شش راهبرد به عنوان راهبردهای اصلی کاهش آسیب پذیری شهر بجنورد تعیین شدند که به ترتیب اولویت، راهبرد اول و هفتم عبارتند از: تقویت زیرساخت های حمل ونقل زمینی در جهت تقویت گردشگری؛ و متنوع تر کردن منابع تامین آب شهر یا تقویت ایمنی سلامت آب سد شیرین دره.

    نتیجه گیری

    بر مبنای نتایج این پژوهش می توان گفت بسیاری از دارایی های شهر بجنورد، به ویژه دارایی هایی که بخش عمده ای از جمعیت به خدمات آن ها وابسته هستند، در معرض تهدید می باشند. همچنین از لحاظ فضایی نیز محدوده شمالی شهر دارای بیشترین میزان آسیب پذیری بودند که بیشترین تراکم دارایی های شهر بحنورد نیز در این محدوده قرار دارند و این تطابق جغرافیایی، وضعیت آسیب پذیری شهر را تشدید کرده است.

    کلیدواژگان: راهبردهای مدیریتی، پدافند غیر عامل، کاهش آسیب پذیری، تهدیدپذیری، شهر بجنورد
  • علی نصیری، مرضیه صمدی فروشانی*، سیده سمانه میراسماعیلی، نرگس رامک صفحات 347-364
    زمینه و هدف

    پاندمی کرونا یکی از موقعیت های پیچیده و با عدم قطعیت بالا در تصمیم گیری، بیش از دو سال است سیستم های اقتصادی-اجتماعی را با بحران مواجه کرده است. شهرداری ها به دلیل ارایه تنوع گسترده خدمات به شهروندان، از سازمان های کلیدی مدیریت بحران محسوب می شوند. پژوهش حاضر با طرح یک مداخله سیستمی نرم به توسعه سیستم مدیریت بحران پاندمی کرونا در شهرداری تهران با استفاده از رویکرد ترکیبی سیستم های نرم و تحلیل شبکه های اجتماعی پرداخته است.

    روش

    ابتدا اقدامات مدیریت بحران شهرداری تهران مورد بررسی قرار گرفت و کنشگران و محورهای دانشی مدیریت بحران پاندمی کرونا شناسایی شدند. به منظور تحلیل جایگاه قدرت کنشگران در شبکه همکاری؛ ماتریس دو وجهی کنشگران-اقدامات تشکیل و شبکه همکاری بر اساس شاخص های مرکزیت درجه و مرکزیت بینابینی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در ادامه ترکیبی از کنشگران انتخاب و بر مبنای طراحی یک مداخله سیستمی نرم، موقعیت مساله تحلیل و تصویر گویای آن ترسیم شد. سپس منطبق بر نظریه سیستم های اجتماعی پارسونز، سیستم از دیدگاه های سیاسی و ساختاری، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و حقوقی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و بر مبنای آنالیز CATWOE تعریف ریشه ای مورد توافق نسبی در نظر گرفته شد و اجزای سیستم ایده آل شناسایی و مدل توسعه سیستم مدیریت بحران پاندمی در شهرداری تهران طراحی گردید.

    یافته ها

    به طور کلی یافته ها حاکی از آن  است که شبکه همکاری کنشگران از تراکم و انسجام بالایی برخوردار است، با این وجود به نظر می رسد موقعیت برخی از کنشگران نیازمند تقویت جایگاه قدرت در ساختار مدیریت بحران شهرداری تهران هستند. همچنین در مقایسه سیستم کنونی و سیستم  ایده آل مدیریت بحران پاندمی، راه کارهای مورد توافق کنشگران کلیدی با توجه به تحلیل مرحله ای مدیریت بحران شامل فعالیت های هدفمند توسعه سیستم پیش  از بحران، در هنگام بحران و پس از بحران ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    با عنایت به آن که عملکرد مدیریت بحران در زمان وقوع پاندمی، به میزان سطح آمادگی پیش از بحران بسیار وابسته است، انتظار می رود اجزای سیستم ایده آل پیش از بحران و در طول زمان پاندمی و فعالیت های هدفمند توسعه سیستم در مورد چگونگی آماده شدن و واکنش به بحران های مشابه آینده، مورد توجه مدیران شهری و سیاست گذاران مدیریت بحران شهرداری تهران قرار گیرد. علاوه  بر آن در آستانه مرحله بازیابی پس از بحران پاندمی کرونا توجه مدیران شهری به حفظ موضع بازاندیشانه و منتقدانه تجارب مدیریت شهری در پاندمی کرونا بیش از پیش مطرح است.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، پاندمی کرونا، روش شناسی سیستم های نرم (SSM)، تحلیل شبکه های اجتماعی (SNA)
  • شاهین مظفری*، مرتضی شفیعی، حمید محمودیان عطاآبادی صفحات 365-381
    زمینه و هدف

    سرزمین ما از نظر مصایب و بلایای طبیعی در زمره کشورهای آسیب پذیر می باشد، به گونه ای که در طول قرن بیستم، آمار زیان های انسانی و مادی حاصل از حوادث، ایران را در شمار ده کشور اول جهان از حیث حادثه خیزی و آسیب پذیری قرار داده است. از طرفی با توجه به نقشی که رسانه ها در عصر رسانه یا عصر بازنمایی در شکل دادن به فهم و تخیل ما از فاجعه در دنیای امروز دارند، یکی از ابعاد مهم فاجعه، شناخت شیوه عمل رسانه های دیداری و شنیداری و مجازی در هنگام بروز فاجعه است. از این رو بدون شناخت عملکرد رسانه های جمعی عملا نمی توانیم بسیاری از ابعاد بحران و واکنش جامعه به آن را در سطح ملی و بین المللی بشناسیم. رسانه ها نه تنها در هنگام بروز فاجعه، در اطلاع رسانی، تشویق و ترغیب جامعه به امدادرسانی و بسیج امکانات نقش اساسی دارند، بلکه در نوسازی و احیای جامعه و تغییراتی که در باورها، رفتارها و سبک زندگی افراد جامعه پیش، حین و پس از آن وجود دارد، بسیار موثر می باشند.

    روش

    در این پژوهش سعی شده است که به تعیین اولویت بندی و اثرگذاری شبکه های ماهواره ای و تلویزیونی فارسی زبان بر سبک زندگی پس از بحران کرونا با یک مدل ریاضی تحلیل پوششی داده های ناهموار پرداخته شود. این پژوهش کاربردی و روش آن زمینه-موردی است و به منظور سنجش شبکه های مورد مطالعه پژوهش، ابتدا مطالعات میدانی و کتابخانه ای بر روی متغیرها و شاخص های سبک زندگی پس از کرونا صورت گرفت و بعد از بررسی مقالات، جهت احصاء شاخص های پژوهش، مصاحبه ای هدایت شونده با متخصصین این حوزه که حداقل 10 سال سابقه فعالیت درحوزه های سبک زندگی، رسانه و فرهنگ را داشتند، انجام شده است.

    یافته ها: 

    یافته های این پژوهش حاکی از آن است که بیشترین تاثیر سبک زندگی پس از بحران کرونا را شبکه من و تو داشته است و پس از آن شبکه نسیم و شبکه جم در رتبه های دوم و سوم قرار دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به رتبه بندی شبکه ها این نکته حایز اهمیت است که کوتاهی و عدم اقدام شبکه های داخلی مانند عدم اطلاع رسانی سریع، دقیق و شفاف و کتمان حقایق و آمارها، فرصت را در اختیار شبکه های ماهواره ای قرار داده است و سرمایه اجتماعی این شبکه ها را کاهش می دهد. از طرفی در صورت تولید برنامه های با کیفیت و متناسب با سلیقه مخاطب مانند برنامه های تفریحی و خانوادگی در شبکه نسیم، امکان رقابت و نقش آفرینی و تاثیرگذاری برای شبکه های داخلی فراهم می آید.

    کلیدواژگان: رسانه، سبک زندگی، مدیریت پس از بحران، کرونا، مدل تحلیل پوششی داده های ناهموار
|
  • Ali Dastranj*, Samad Shadfar Pages 253-268
    Background and objective

    Landslide susceptibility zoning using different methods is one of the landslide management strategies. The purpose of this study is to evaluate the landslides susceptibility in the Bar watershed in Khorasan Razavi province using the support vector machine (SVM) algorithm.

    Method

    First, the landslide layer of the area was corrected through field visits and Google Earth satellite imagery. Finally, 73 landslides were identified and the layer related to these landslides was prepared in GIS environment. Of these landslides, 70% were used for model training and the remaining 30% for modeling validation. Then, according to the review of extensive sources and expert opinions, 16 factors affecting the occurrence of landslides in the study area were identified and layers related to these parameters were prepared. Then, using the SVM algorithm in ModEco software environment, a ground sensitivity map was prepared and finally this map was divided into five classes with very high, high, medium, low and very low sensitivity. Finally, the performance of this algorithm was evaluated using the ROC curve.

    Findings

    Based on the results, the area under curve (AUC) was obtained using training data (0.87) and validation data (0.85). Therefore, SVM algorithm has a very good performance to evaluate landslide sensitivity in the study area. Also, model evaluation based on kappa index showed that slope length (LS) and slope indices have the greatest impact on slope instability in this region. The results of sensitivity zoning also showed that 27.6% of the lands in the region, which were mainly located in the west and northwest of the basin, were in the class with high and very high sensitivity.

    Conclusion

    Based on the results obtained in the model training and validation stage, indicates that the SVM algorithm is approved in terms of accuracy and validity of modeling. As a result, the landslide susceptibility map obtained in the studied area can be used as a management tool as a cornerstone of landslide research in critical times, land use planning, damage reduction and landslide risks.

    Keywords: Zoning, Kapa Index, SVM algorithm, ROC Curve
  • Hossein Sheikhi, Esmaeil Hasanpour*, Serajjedin Mohebi, Mahdi Bagheri Pages 269-288
    Background and purpose

    Reducing the consequences of natural hazards at the community level requires the development of social responsibility to prevent the risk of new disasters. Therefore, the purpose of this research is to firstly identify the indicators of social responsibility in the management of reducing natural hazards and then determine the action priorities, with an interpretive structural approach.

    Research method

    The current research method is descriptive-survey and practical in terms of purpose. The research data was collected in the field and in a mixed (qualitative and quantitative) way. The statistical population in the qualitative section included all crisis management experts and experts, 18 of whom were selected non-randomly and purposefully. The statistical population in the quantitative part, including managers and experts of the crisis management organization and general crisis administrations of the provinces, (297 people) and national and provincial managers and experts of cooperating organizations and institutions and members of the Supreme Crisis Management Council, (361 people) in total, equal to There were 658 people, based on the table of Karjesi and Morgan and using Cochran's formula and simple random sampling, 248 people were selected as a sample. The tool of data collection was a researcher-made questionnaire with 39 questions of indicators of social responsibility in the management of reducing natural hazards and a structured self-interaction form. The content validity of the questionnaire was confirmed by 10 university management professors and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha test (α=0.83). Interpretive structural modeling technique was used to level the factors.

    Findings

    The findings showed that there are 39 indicators in the form of 17 components in social responsibility in natural risk reduction management and the components were placed in seven levels. Organizational culture, environmental perception and organizational structure are at the first level, and the support of senior managers and moral belief are at the lowest level.

    Conclusion

    The obtained results confirm that the organizational and economic support as well as the promotion of moral belief will facilitate the achievement of other components and the development of social responsibility in the management of reducing natural hazards.

    Keywords: social responsibility, accident, crisis, emergency, macro environment, individual factors, organizational factors, crisis management
  • Fatemeh Kheildar, Parvaneh Samouei* Pages 289-299
    Background and objective

    Nowadays, due to the increase in population and climate change, the probability of natural disasters such as floods and earthquakes are increasing. Therefore, the need for proper planning to reduce human and financial losses is felt more and more. Locating camps and   medical service centers is one of the measures that should be taken into account to deal with disaster conditions. In this research, camps and medical service centers’ locations have been investigated. According to the historical background of the city of Rudbar in the occurrence of a big earthquake and the location of this city on the active fault of Rudbar, this city was chosen for a case study.

    Method

    Suitable places for the construction of camps and medical service centers were considered from previous researches and the opinion of the experts of the Center for Research and Resilience in Disasters and to rank the options, the compromise mixed solution method has been used.

    Findings

    At first, with the consultation of the experts of the Center for Research and Resilience in Disasters and Disasters and using previous researches, appropriate criteria were determined for prioritizing the candidate places for the construction of medical service centers and camps. Then, according to these criteria, the candidate places were first prioritized to determine the suitable place for the construction of medical service centers, according to the population of Rudbar city, 5 places were selected for the construction of medical service centers, and the other places were selected for the construction of the camp according to the appropriate criteria. In order to identify a suitable place for the construction of the camp, they were prioritized again. Hosp itals and schools are more suitable places to build medical service centers and schools and mosques are more suitable places to build camps.

    Conclusion

    The results show that the criteria of not being located on the fault, the presence of suitable infrastructure, and the distance from the disaster points are important criteria for choosing a medical service center, and criteria not being located on the fault, the presence of suitable infrastructure, and the distance from the medical service centers are important criteria for building a camp.

    Keywords: location, camps, medical service centers, earthquake, combined compromise solution
  • Zoha Zahraee, Amirabbas Fatemi* Pages 300-323

    Background & Objects: 

    Many goals can be imagined for this project, but achieving all these goals is a long and time-consuming task, and it is not possible to achieve all of them in one project, but in general, the main goal of the project is to find a plan that is suitable for temporary housing. can have the most efficiency for the accident victims while causing the least damage to the environment, some of these efficiencies are as follows: 1- Using recycled materials or materials with a very long life 2- Lightweight with easy packaging and transportation 3-quick to install, cheap and economical so that it is cost-effective for workers.

    Method

    This study is a functional research by using descriptive-analytic method. Due to necessity, this article is a combination of library studies including books, treatises and articles, internet searches, conducting interviews with experts and victims of past accidents, receiving existing data and site visits. It has been tried to present an efficient plan in accordance with the set goals while studying the existing indicators and criteria and examining the samples of prefabricated shelters and past experiences.

    Findings

    One of the most important challenges after disasters is the design of a suitable model for temporary accommodation during the organizing period. So far, many structures have been designed as temporary shelters and provided to the victims of the accident; But in most cases, these structures do not meet the needs of users and also do not have the necessary resistance to changing weather conditions. Even in many cases, it has been seen that the victims of the accident abandoned the built houses and built a new house for themselves with local materials that fit their lifestyle. Despite all the initiatives presented in the category of post-disaster housing, the progress made is small compared to post-disaster reconstruction issues. Therefore, it is necessary to present an effective plan by considering the design criteria of temporary accommodation and paying attention to the needs of the victims of the accident.

    Conclusion

    Prefabricated construction due to its high speed, less error, and the lack of need for skilled personnel in the installation, can help the crisis management. The participation of the accident victims can make a big impact on their mental rehabilitation. The proposed design can be stored and produced in the form of small packages before the crisis. The use of light materials with high durability is important because of the uncertainty of the completion of the temporary settlement period. Low cost, a different appearance compared to the conex, the ability to use sustainable energy and its usability before (emergency accommodation) and after (permanent) temporary accommodation are the advantages of this plan.

    Keywords: Environment-friendly, light, recyclable materials, modularization, temporary shelter
  • Rasul Afsari*, Hamid Foruzan, MohammadSina Shahsavari Pages 324-346
    Background and objective

    Safety and security against threats is one of the most basic principles in order to achieve the desired standards of urban comfort, and attention to the passive defense of cities against external threats has always been considered since the beginning of the formation of cities. Therefore, the purpose of this study is to provide management strategies to reduce the existing risk and city management in times of crisis with a passive defense approach.

    Method

    The method used in this research is applied based on the purpose and quantitative in terms of method. In this research, first, the vulnerability of each asset against physical and non-physical threats is determined, and using the obtained results, the total vulnerability index is also determined, and its spatial distribution is analyzed in all three categories. In the next step, management strategies were determined and prioritized using the matrix of internal and external factors.

    Findings

    The results showed that defensive strategies are the best possible strategies for the city of Bojnurd. Based on the results, seven six were determined as the main strategies to reduce the vulnerability of Bojnurd city, which are the first and seventh strategies in order of priority: Strengthening land transportation infrastructure in order to strengthen tourism; and Diversifying the water supply sources of the city or strengthening the water safety of Shirin Dareh dam.

    Conclusion

    Based on the results of this research, it can be said that many assets of Bojnurd city, especially assets that a large part of the population depends on their services, are under threat. Also, in terms of spatial distribution, the northern area of the city had the highest level of vulnerability, and the highest density of assets of city are also located in this area, and this geographical compatibility has aggravated the vulnerability of the city.

    Keywords: Management strategies, Passive defense, Reducing vulnerability, Threatening, Bojnurd city
  • Ali Nasiri, Marzieh Samadi Foroushani*, Seyedeh Samaneh Mirasmaeeli, Narges Ramek Pages 347-364
    Background and objective

    The covid-19 pandemic, one of the complex situations with high uncertainty in decision-making, has faced a crisis in socio-economic systems for more than two years. Municipalities are considered as key crisis management organizations due to the wide variety of services they provide to citizens. The current research, by designing a soft system intervention, has developed the crisis management system of the Tehran municipality for the covid-19 pandemic by using the combined approach of soft systems and social network analysis.

    Method

    First, the measures of crisis management of Tehran municipality were investigated and the actors and knowledge axes of crisis management of Tehran municipality were identified. In order to analyze the power position of actors in the cooperation network; The two-dimensional matrix of actors-actions of formation and cooperation network of crisis management was analyzed based on the indicators of degree centrality and betweenness centrality. Next, a combination of actors was selected and based on the design of a soft system intervention, the situation of the problem was analyzed and an rich picture of the problem was drawn. Then, according to Parsons' theory of social systems, the system was analyzed from political and structural, economic, social, cultural, and legal perspectives, and based on the CATWOE analysis, a relatively agreed root definition was considered, and the components of the ideal system according to the analysis The stages of crisis management including the ideal system before the crisis, during the crisis and after the crisis were identified and the development model of the Covid-19 pandemic management system was designed.

    Findings

    In general, the findings indicate that the cooperation network of activists has a high density and cohesion, however, it seems that the position of some activists needs to strengthen the position of power in the crisis management structure. In comparing the current system and the ideal system of pandemic crisis management, the solutions have been presented according to the analysis of crisis management stages, including the targeted activities of developing the system before the crisis, during the crisis and after the crisis agreed upon by the participation of key actors.

    Conclusion

    Considering that the performance of crisis management during a pandemic is highly dependent on the level of preparedness before the crisis, it is expected that according to the components of the ideal system before the crisis and during the pandemic and targeted activities The development of the system on how to prepare and respond to similar crises in the future should be considered by city managers and crisis management policy makers in Tehran. In addition, on the eve of the recovery stage after the corona pandemic crisis, the attention of city managers to maintain a critical and rethinking position of urban management experiences in the covid-19 pandemic is more important than ever.

    Keywords: Crisis Management, Covid-19 pandemic, Soft Systems Methodology (SSM), Social Network Analysis (SNA)
  • Shahin Mozafari*, Morteza Shafiee, Mamoodian Hamid Ataabadi Pages 365-381
    Aim and Background

    Our country is one of the most vulnerable countries in terms of suffering natural disasters in such a way that during the 20th century, the statistics of human and material losses resulting from incidents have placed Iran among the top ten countries in the world in terms of disaster and vulnerability; on the other hand, considering the role of the media in the representation era or the age of media in shaping our understanding and imagination of disasters in today's world, one of the important dimensions of disasters is to know how visual, audio and virtual media work during a disaster. Therefore, without knowing the performance of the mass media, we cannot practically know many aspects of the disasters and society's response to it at the national and international level. The media not only informs, encourages and persuades the society to provide relief and mobilize facilities when a disaster occurs but also they are very effective in the renewal and revival of the society and the changes that occur in the beliefs, behaviors and lifestyles of the members of the society before, during and after it.

    Method

    In this research, it has been tried to determine the prioritization and effect of Persian language satellite and television networks on the lifestyle after the Corona crisis with a mathematical model of rough data envelopment analysis. This research is an applied study and its method is case-based and in order to measure the before mentioned Channels, field and library studies were conducted on the variables and indicators of lifestyle after Corona, at first; and after reviewing the articles, in order to calculate the research indicators, a guided interview was conducted with experts in this field who had at least 10 years of experience in the fields of lifestyle, media and culture.

    Findings

    The findings of this research indicate that MANOTO Channel has had the greatest impact on the people's lifestyles after the Corona disaster and after that the NASIM and GEM channel are in the second and third places.

    Results

    According to the ranking of the channels, it is important that the lack of actions of the domestic channels, such as lack of quick, accurate and clear information and concealment of facts and statistics, gives the opportunity to the satellite channels and reduces their social capitals; on the other hand, in the case of producing high-quality programs that suit the audience's taste, such as entertainment and family programs in NASIM channel provides the possibility of competition and influence for domestic channels.

    Keywords: Media, Lifestyle, Post-Disaster Management, Corona, Rough Data Envelopment Analysis Model